Steve är född i Stockholm 1947. Redan när Steve var fyra år flyttade dock familjen till Skåne, vilket sedan dess förblivit hans hem. Hans musikaliska bana kan man säga började 1956. Svensk Radio spelade då ,för första gången, Rock Around The Clock med Bill Haley. När Steve, då som nioåring, hörde låten blev han genast helsåld och det dröjde inte länge innan han lyckades tjata till sig sin första gitarr.

 

Redan två år senare, elva år gammal, debuterade han som rocksångare i en talangtävling på Medborgarhuset i Höör. Ackompanjerad av sig själv och på hemmagjord svengelska sjöng han låtar av Elvis och Tommy Steel

1960-talet

Hans första offentliga spelningen var 1961 på Sommarlust nöjespark i Kristianstad. Det var med ett gitarrbaserat popband, ”The Ghosts”, där Steve trakterade sologitarren. Gruppen spelade instrumental musik i stil med The Shadows och The Spotnics.  

 

1962 bildades bandet ”Brian and the Pipesmokers”. Ett band som spelade lite tyngre musik med rythm & blues och blueskaraktär. Steve skötte även i detta band ”leadgitarren” och stod också för arrangemangen.

 

Vid årsskiftet 1963-64 ändrades repertoaren. The Beatles hade nämligen slagit igenom. Det blev mer Mercybeat och låtar i Beatles och Rolling Stones anda. Bandet spelade mycket på popkubbar och ungdomsgårdar runt om i hela södra Sverige.

 

Sommaren 1965 träffar Steve på Lasse Olsson.  Tillsammans bildade de ett band som ursprungligen kallade sig för ”Domnivet” men sedan bytte namn till ”Fairplay”. Bandet gjorde sig under ett par års tid kända som duktiga Beatlestolkare med avancerad stämsång.  Man uppträdde ofta på Malmös popscener och gjorde turneér över hela landet. Idag driver Lasse Olsson förövrigt den välbesökta ”Flotten” som turar i Malmös kanaler samt musikbåten ”Blå Båten” i Malmö Hamn. 

 

I slutet av decenniet blev det ett avbrott i musikkarriären då Steve 1967 blev inkallad till millitärtjänstgöring i Kustflottan.

Steve på Gamla Bo

Steve poserar på föräldrarnas cafe
"Gamla Boo" 1966.

1970-talet

I slutet av 60-talet sköljde ”discovågen” över världen och många liveband försvann. Steve började i stället att arbeta som trubadur på pubar och restauranger. Pubkulturen var en ny företeelse i Sverige och gjorde att trubadurunderhållning fick en ny popularitet. Steve kom att arbeta med detta under ett många år.

 

1975 påböjade Steve ett lite mer udda projekt. I modern form tonsätte han dikter av Nils Ferlin. För att framföra dessa alster bildades bandet ”Alvin Massäck Band”. Det resulterade i LPn ”Gatubild”. Plattan väckte blandade känslor hos kritikerna. De moderna tolkningarna av Nils Ferlin var väl inte riktigt rumsrent i kulturkretsar, men skivan blev i alla fall vald till ”veckans svenska LP” av Sveriges Radio.

Alvin Massäck

Alvin Massäck Band - Skivomslag

 

1980-talet

I början av 80-talet bildas bandet ”Rockveteranerna” med Steve på gitarr och medlemmar från dom populäraste 60-talsbanden från Malmö. Rockveteranerna bytte så småningom namn till ”Remember” och drog igång 60-talskvällarna i Pildammsparkens amfiteater i Malmö under somrarna. En tradition som fortfarande lever kvar i staden.

 

Under denna tid var Steve också med om att starta FFB60M, "Föreningen För Bevarandet av 60-talsmusiken".

Rockveteranerna

Steve Grahn med Rockveteranerna 1986

1990-talet

Arbetet som trubadur fortsatte under många år. Under slutet av 80-talet och början av 90-talet jobbade Steve nästan dagligen som underhållare på sjukhem och äldreboende i Skåne. Det blev också en ansenlig mängd spelningar för företag och på privata fester. Genom åren skapade han sig en tämligen omfattande repertoar av visor och schlagers.

 

Steve kunde dock inte nöja sig med att passivt beskåda musiklivet i Malmö. 1994 var han åter med om att starta en kulturförening. Denna gång föreningen ”Vid Gavel” som arrangerade viskonserter på Månstorps Gavlar strax söder om Malmö. Han deltog ofta själv på dessa arrangemang.

 

1998 bildade Steve ett bluesband ” Three Studs and a Stone” tillsammans med sin son Anders Grahn. Bandet hann göra två CD plattor och en rad spelningar både i Sverige och utomlands innan det lades ner 2004. De övriga killarna i bandet startade då popbandet CLARK. De är nu välkända ute i Europa såväl som i Japan och USA. Steves musikalitet har således gått i arv.

Three studs and a Stone

Three Studs and a Stone. Collage.

2000-talet

Steve lämnade visföreningen på Månstorps Gavlar 2001. Då hade nämligen ett nytt åtagande fötts, ett åtagande som möjligen låg Steve ännu varmare om hjärtat. Det var bluesföreningen ”Malmoe-Copenhagen Blues Connexion” som han var med om att starta 1999.

 

Föreningen har idag växt till att vara Sveriges största bluesförening och Steve är fortfarande idag ordförande och den drivande kraften. Föreningen arrangerar blueskonserter i Malmö och i Köpenhamn och medverkar under den välkända Malmöfestivalen med att organisera det välbesökta ”Bluestältet”.

 

Ett udda inslag i Steves karriär blev arbetet som reklam-skådespelare i TV. Plötsligt blev hans ansikte känt för hela den Svenska befolkningen och gav honom snabbt epitetet ”Köbekagan”. Ett epitet som idag kanske föder blandade känslor hos honom själv.

 

I början av milleniet tog Steves liv en helt ny vändning. 2001 drabbades han av en stroke och tappade helt förmågan att spela och glömde bort alla tusentals texter som funnits i hans huvud. Många hade kanske gett upp i en sådan situation, men inte Steve. Efter ett mycket hårt träningprogram och ett idogt övande på gitarren kom fingerfärdigheterna och texterna så sakterliga tillbaka.

 

En god motivation var en förfrågan han fått om att spela in en soloplatta. Detta kom att bli ett livsavgörande mål för Steve. Plattan, som släpptes 2004, innehåller även en TV-intevju om Steve och hans väg tillbaka från sin sjukdom.

 

Efter alla elektriska band han medverkat i genom decennierna blev denna skiva en musikalisk helomvändning. På den nya CDn valde Steve att totalt klä av musiken och utesluta all elektrisk utrustning. Inte ens en kabel har pluggats in i de akustiska gitarrerna. Steve sjöng, spelade och stampade med sin fot (enligt uppgift Ecco-sko storlek 43, som också mickades upp), allt på en och samma gång. Steve hade återvänt till livet.

 

I efterdyningarna av sin soloplatta bildade Steve en gitarrduo med Mattias Malm. De har uppträtt flitigt det senaste året och 2006 släppte de sin första duoplatta, "That's alright".

 

Decenniet slutade lyckligt. Efter alla års slit belönades Steve med Janne Rosenquists Minnespris 2009. Som ett resultat av detta åkte duon Grahn - Malm samma år till "Baltic Blues Challenge" och lyckades där dessutom kamma hem en av vinsttitlarna.

Steve i Studion

Steve Grahn i Studio Loftet, i färd med att spela in sin akustiska soloplatta år 2004.

 

 

Steve Grahn och Mattias Malm tar hem en av vinsterna i Baltic Blues Challenge 2009

Steve Grahn och Mattias Malm tar emot en av vinsterna i Baltic Blues Challenge 2009, Eutin, Tyskland. Foto: BBC

2010-talet

Inne på sitt sjätte decennium som estradör fortsätter Steve att utvecklas och fördjupar sig i den jordnära roots-musiken.